Què és la marxa nòrdica

Què és la Marxa Nòrdica

La marxa nòrdica és un esport que consisteix en caminar, d
'una forma natural impulsant-se amb dos bastons i acompanyant-nos amb el balanceig dels braços.  Integra l’activitat de la part inferior i superior del cos i respecta en tot moment les característiques biomecàniques de la marxa humana. S'aconsegueix que la forma de caminar canviï i aquesta la fem més alçats aconseguint, d'aquesta manera, que es recuperin lesions d'esquena i que l'enfortim.
És un esport apte per a totes les edats, es pot adaptar al ritme de cadascú i es pot practicar a l'aire lliure en qualsevol moment del dia.


Orígens de la Marxa Nòrdica

La marxa nòrdica té els seus orígens als anys 30 del segle passat, quan els esquiadors d’esquí de fons de Finlàndia
utilitzaven aquesta tècnica a l’estiu per a entrenar i arribar en millor forma a la temporada d’hivern.
Al nostre país va arribar a mitjans de la dècada del 2000, per la Seu d’Urgell, de la mà de l’Associació Esportiva Nordic Walking Catalunya.


Què es necessita

BASTONS específics per la marxa nòrdica, que són diferents dels utilitzats per a fer senderisme.

Part superior: mànec ergonòmic i un tipus de guant anomenat dragonera.
Part central: una canya resistent, lleugera i rígida o lleugerament flexible.
Part inferior: una punta rígida i un tac de goma per l'asfalt, especialment dissenyats per a la pràctica de la marxa nòrdica.

INDUMENTÀRIA còmoda que permeti realitzar moviments amplis.

CALÇAT ESPORTIU lleuger i flexible que, a més, no pugi per sobre del turmell perquè no impedeixi la flexió lliure de l'articulació.


Beneficis

Al practicar la marxa nòrdica amb una bona tècnica s’aconsegueix involucrar la part inferior i la superior del cos i això comporta múltiples beneficis. S'aconsegueix moure el 90% de la nostra musculatura i s'aprèn a utilitzar els braços per a caminar, estimulant la coordinació.
El fet de caminar acompanyats promou una actitud positiva, incrementant l'autoestima.
També té altres beneficis com el de millorar la postura corporal, estimular la circulació, estimular el sistema immunitari, millorar el sistema cardiovascular, millorar la capacitat respiratòria, ajudar a perdre pes, millorar l'estat d'ànim, etc.


Tècnica

És important fer exercicis previs (escalfament) per preparar el cos per començar la marxa i al finalitzar es recomana fer estiraments per recuperar la nostra musculatura després de la sortida i relaxar els músculs.
Es important portar el bastó a l'alçada correcte i que aquest sigui específic per fer marxa nòrdica. La passa la farem més llarga  però en concordança amb l'amplitud de la braçada i també hem de fer treballar tot el peu, des del taló i fins arribar als dits.
Una correcta hidratació durant la sortida és fonamental. Hi ha ronyoneres amb espai per portar ampolles o sinó una petita motxilla ben subjectada.
La inclinació del bastó de marxa nòrdica és molt important i serveix per donar-nos l'empenta, així com la inclinació del nostre cos.

Cal aprendre a fer marxa nòrdica?

Una de les coses que sentim de tant en tant és que això de la marxa nòrdica és tan fàcil com agafar uns bastons i començar a caminar. Però assolir una bona tècnica és importantíssim per obtenir tots els beneficis que van associats a aquesta pràctica.
Per això nosaltres, marxa nòrdica Viladecavalls, sempre impartim un taller d'iniciació a la marxa nòrdica abans de poder sortir amb el grup.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada